top of page
WhatsApp Image 2021-03-18 at 18.15.34.jp

LÍDIA PLA

Hola, sóc la Lídia Pla, nascuda l'any 2000 a Girona. Actualment visc a un poble situat al costat de la ciutat de Girona, Fornells de la Selva. Sóc estudiant de 3r d'Educació Social a la Universitat de Vic. L'any passat vivia a Vic en un pis d'estudiants però a causa de la pandèmia de la COVID-19 vaig deixar el pis i vaig tornar a viure a casa.

Actualment a més d'estudiar també estic treballant. Això ha fet que no tingui gaire temps de gaudir dels meus hobbies.

Sempre m'han agradat els animals i fins l'any passat montava a cavall però com he dit ja, ho vaig haver de deixar per manca de temps.

Sempre que puc quedo amb els meus amics ja que per mi són molt importants i només els puc veure els caps de setmana. M'agrada molt la natura i passar temps fora de casa ja que el confinament m'ha fet veure la importància de sortir i de connectar amb la natura.

En aquest blog exposaré tots els aprenentatges adquirits de l'assignatura Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

CONEIXEMENTS PREVIS 16/03/2021

Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

Mai m'he parat a pensar en la relació que poden tenir les TIC i l'educació social i la veritat és que no en sé molt. Tot i això, crec que actualment les TIC són molt importants ja que ens permeten fer un intercanvi d'informació gairebé immediat i en un món on tot està en constant canvi és imprescindible. 

Aquests intercanvis d'informació fan que hi hagi un bon treball en xarxa i això fa que l'atenció a la persona millori. 

Actualment les tecnologies són actualitat ja que cada vegada estan més presents a les nostres vides i, tot i que poden ser molt beneficioses, també poden ser molt nocives i perjudicials.

Quins coneixements/competències digitals teniu?

En algunes ocasions he treballat amb programes d'edició de vídeos, d'imatges, cartells... També amb programes d'Office com Word, PowerPoint, Excels...

Quines experiències digitals teniu?

Principalment les viscudes a l'escola a l'hora de realitzar presentacions de PowerPoint i treballs escrits amb Word.

També he tingut l'oportunitat d'editar vídeos amb el Movie Maker o crear cartells amb el Canva.

A més, també he après diferents funcions que poden tenir els ordinadors i els mòbils com també he treballat amb les xarxes socials.

Quines expectatives teniu sobre l’assignatura? Què espereu aprendre?

M'agradaria aprendre més bé la relació que hi ha entre les TIC i l'educació social. A més, ser més creativa informàticament a l'hora de presentar futurs treballs i ser més crítica a l'hora de seleccionar informació d'internet.

També reconèixer quan les TIC poden ser perjudicials per mi mateixa o pels altres.

Aprendre a fer servir les TIC en diferents àmbits (social, cultural, laboral) per, en un futur, fer un bon ús d'elles.

REPTES I PRESES DE DECISIONS

Des del dia que em vaig matricular a aquesta assignatura ja vaig veure que hi hauria molts reptes i molts aprenentatges nous els quals hauria de treballar.

El primer repte se’m va presentar quan se’ns va comentar que havíem de fer un blog. La professora ens va comentar que hi havia tres grans plataformes per crear un blog: el Google Sites, el Wix i el Worldpress. Ens va dir que cada una tenia un nivell de dificultat diferent; de fàcil a difícil, respectivament.

El meu grup vam decidir endinsar-nos en el Wix, ja que vam considerar que el Google Sites potser era massa fàcil i el Worldpress massa difícil per les nostres competències.

 

Un cop vam crear el blog i vam començar el projecte sobre el Casal Claret, mentre estàvem a classe realitzant el treball grupal la Mar (professora) ens va dir que no era fer una pàgina web del Casal, sinó que havíem de detectar les mancances tecnològiques que hi havia i a partir d’aquí crear un projecte. Això va fer que tot el que teníem fet ho haguéssim d'esborrar i tornar a començar des de zero i des d’una nova perspectiva. Em vaig sentir una mica perduda perquè no entenia com ho havíem de fer, però amb les companyes del grup al final ens n’hem sortit.

Un altre repte per mi va ser la metodologia de donar contingut teòric. Fins ara només havia tingut professors que explicaven la teoria mentre jo recollia apunts. En aquest cas la Mar va innovar, ens dividia en grups i cada grup treballava un punt de la teoria i després l’exposava a la resta de la classe. Crec que és una metodologia molt bona, però fer-ho en línia ha fet que, almenys en el meu cas, perdés una mica de qualitat. També em trobava que moltes vegades em tocava anar amb persones amb les quals entre nosaltres no ens portem i la situació era una mica incòmode, fins al punt d’estar-nos quasi tota l’estona callats. Heu de saber que aquesta generació ens caracteritzem per ser un grup molt distant i amb poca cohesió.

Finalment, els majors reptes de l’assignatura per mi han sigut realitzar els dos treballs grupals. Han suposat una quantitat de feina molt gran i a més, moltíssima organització entre les participants, ja que en ser tot en línia, encara era més difícil quedar i fer el treball, totes teniem un horari diferent i mai quadraven. Pel treball en parella vaig haver d’aprendre a utilitzar el Mentimeter, el Genial.ly i el Mural, tres eines que poden arribar a ser senzilles però a l’hora complicades. A més, amb la realització d’aquests treballs he pogut veure que moltes de les funcions d’aquests portals s’han de pagar i això va fer que hagués de buscar altres alternatives.

 

Per acabar, crec que aquesta assignatura m’ha aportat molts coneixements i aprenentatges útils per l’educació social, ja que les tecnologies cada vegada van agafant més protagonisme en les nostres vides i són totalment necessàries per poder acompanyar i ajudar als nostres educands.

CONEIXEMENTS ADQUIRITS

Estem ja al final de curs i durant aquestes últimes setmanes he fet un repàs de l’assignatura per poder completar el meu blog personal. Amb aquesta revisió de contingut, també he fet un repàs de com m’he sentit, quins reptes he tingut, com els he enfrontat… 

Un cop acabats els treballs i el blog, he pogut veure com, a principi de curs tot se’m feia una muntanya: em sentia perduda perquè no sabia com posar-m’hi, mai havia creat un blog, no sabia de què fer els treballs… Però a poc a poc he anat escalant aquesta muntanya i he anat superant aquests petits reptes que em tenia preparats l’assignatura. 

Un dels meus principals aprenentatges ha sigut a tenir paciència. Les tecnologies i els recursos en línia són molt inestables i amb un clic al ratolí et pot canviar tot. Això és una cosa que a principi de curs em feia posar els nervis de punta, però ara he après a tenir paciència i, sobretot, a vigilar més a l’hora de clicar a qualsevol lloc.  

 

També he après a fer recerques d’informació més curosament. La xarxa està plena de notícies enganyoses i d’articles poc fiables. Quasi sempre que faig un treball utilitzo el Google Acadèmic, però a vegades caic en l’error d’utilitzar les primeres pàgines que em surten al Google. Així doncs, aquesta assignatura m’ha servit per crear-me consciència de les notícies falses i la informació falsa que córrer per internet. 

 

En relació amb les meves habilitats digitals, com he comentat anteriorment, he après a utilitzar diferents plataformes en línia com el Genial.ly o el Wix.

 

En conclusió, crec que és una assignatura totalment imprescindible en el Grau en Educació Social perquè he pogut analitzar la importància de les TIC com a eina social i a més, com he comentat anteriorment, les TIC cada vegada aniran agafant més protagonisme a les nostres vides i haurem d’anar aprenent constantment d’aquestes.

bottom of page