top of page

XIA MATA

Presentació

Hola,

Sóc la Xia Mata Rigat i estic estudiant Educació Social a la Universitat de Vic. Actualment estic cursant el tercer any de la carrera. Durant els dos primers anys vaig estar compartint pis a Vic, però ara visc a Sant Joan de les Abadesses amb la meva mare i el meu germà, ja que a causa  de la Covid-19 les classes han acabat sent telemàtiques.

​

Durant el temps lliure m’agrada quedar amb les amigues, anar a passejar a la meva gossa, gaudir del paissatge, i sobretot passar temps amb la família.

 

Actualment treballo els pisos residència de la Fundació Map, i ho combino amb la universitat. Aquesta feina m'ha ajudar a desenvolupar alguns dels aprenentatges que hem anat estudiant el llarg del temps, com per exemple, les històries de vida, el treball en xarxa, la comunicació, la resolució de conflictes, entre d'altres.

​

En aquest apartat del bloc explicaré tots els aprenentatges que he anat adquirint el llarg de l’assignatura de Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

CONEIXEMENTS PREVIS

18 de març de 2021

Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l'educació social?
Des del meu punt de vista la tecnologia pot ser una bona eina en el camp de l'educació social, a l'hora de buscar recursos, també per poder passar informacions dels casos amb els companys que es treballa amb xarxa.
En el meu centre de pràctiques treballaven amb un sistema que tots podien mirar informacions dels altres, era un bon sistema, ja que així tot estava més a l'abast.

Quins coneixements competències digitals teniu?
La veritat és que no ho tinc gaire clar, ja que fins ara quan parlàvem de competències digitals es tractava del word, power point, etc. Aquests sí que els domino força, però també hi ha altres competències que espero aprendre aquest curs, com ara les que hauria de saber fer anar una educadora per fer més portable el seu dia a dia.

Quines experiències digitals teniu?
Des de la pandèmia hem hagut d'aprendre del món digital, en aquest sentit vull dir que he après sobre les pàgines on es poden fer videoconferències, com ara, el Teams, Zoom, Big Blue Button, etc. També he après a fer anar molt millor les eines que té el Gmail, com ara el Classroom, el calendari compartit, el drive, etc.
Quines expectatives teniu sobre l'assignatura? Què espereu aprendre?
Espero que aquesta assignatura ens doni les eines i les competències que necessitem conèixer i que ens siguin útils en el camp social.
D'altra banda, penso que ens pot ajudar a veure les desigualtats socials que pot crear el món tecnològic, ja que molta gent no hi té el mateix accés. A més a més ens podrà ser útil per poder-nos comunicar o informar amb els nostres usuaris, o bé, poder veure que potser és tot el contrari.

 

REPTES I PRESES DE DECISIONS

​

21 de maig de 2021

 

Des del moment que vaig veure una assignatura amb aquest nom, Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació, em va fer pensar en una assignatura avorrida i pesada, ja que la tecnologia no és el meu fort.

​

Tot i que quan vam començar l’assignatura vaig començar a canviar d’idea, perquè cada exercici que havíem de fer era un gran repte a assolir, i això ha estat molt motivador.

Aquesta assignatura ha servit per conèixer diferents recursos sociodigitals, ja que els treballs que s’havien de presentar ho requerien. En poc més de dos mesos he après a utilitzar el Wix, el Mentimeter, el Genial.ly i el Mural, ja que aquestes són les aplicacions que hem utilitzat per seguir endavant amb la feina que se’ns havia demanat. 

​

En general quan començàvem a utilitzar algun dels recursos sociodigitals esmentats anteriorment em costava una mica, ja que veia molta informació i ho veia més complicat del que realment és. Això si, com tot acaba sent pràctica. D’això me’n vaig adonar fent el meu propi apartat del Wix, em van entrar molts dubtes i moltes pors, ja que tenia la sensació que no ho faria correctament. Però un cop fet em vaig adonar que som nosaltres mateixos qui ens posem les barreres, ja que era molt més fàcil del que jo creia.

​

El repte més gran ha estat fer la matriu del treball grupal, ja que anàvem molt perdudes i no sabíem per on començar ni per on tirar, sort de la Mar que ens va acompanyar durant aquest procés. Penso que si ara hagués de fer una matriu,  ja no aniria tan perduda, ja que em podria guiar amb la que hem realitzat del Casal Claret. Tot i això penso que ha estat un bon aprenentatge, perquè tot allò que costa el final té recompensa, ja que quan la vam acabar teníem un estat de felicitat que costa explicar amb paraules.

​

Després de finalitzar la matèria m’he adonat que aquesta assignatura ha estat un repte aconseguit, també penso que és més important del que em semblava en un inici, ja que els recursos sociodigitals poden tenir un gran pes en l’educació social, perquè d’aquesta manera es poden fer pàgines web motivadores i que puguin cridar una mica més l’atenció.

 

CONEIXEMENTS ADQUIRITS

​

22 de maig del 2021

 

Aquesta assignatura m’ha ajudat a entendre la importància que tenen les TIC com a tal,  també és cert que fins que no t’hi endinses no hi entres i costa més que et motivin. Els aprenentatges que he fet amb aquesta assignatura són els següents:

​

  • Estar més disposada a utilitzar recursos sociodigitals, ja que fins ara, no era un mètode a tenir en compte.

​

  • He après a utilitzar diferents pàgines web com ara; el Wix, el Mentimenter, el Mural, el Google Forms,etc.

​

  • M’he adonat que a vegades ens posem els límits nosaltres mateixos, i que el final és més predisposició que res més.

​

  • He après a analitzar les desigualtats digitals, com en el cas del Casal Claret, i la dels Centres Penitenciaris a través d’articles.

​

  • Entendre perquè serveix la matriu i els seus significats.

​

  • Conèixer diferents recursos, a través de les exposicions dels meus companys, com ara, el Canva, el Quizzi, entre d’altres.

​

  • Ser rigorosa amb la informació, ja que actualment cada vegada més hi ha més fake news.

​

  • Me n’he adonat que les TIC formen part de la nostra vida, d’una manera o altra, però que encara hi ha molta desigualtat digital. Cada vegada més fem servir aparells i no tothom i té accés.

​

  • També he après a tenir més paciència, ja que no surt tot a la primera, i a guardar allò que volia dir, per si s’acabava perdent. 

​

Amb tot això, també he après a prendre decisions en l’àmbit de les TIC, és a dir, decidir si utilitzar un recurs o un altre, quan anteriorment no sabia que hi havia tants recursos. Penso que això m’ha enriquit per un futur poder-les utilitzar.

bottom of page