top of page
Lluvia

RECURS SOCIODIGITAL

En aquest apartat s’ha portat a terme un anàlisi de tres fonts d’elecció pròpia. També té lloc la justificació del recurs sociodigital i l’enllaç per accedir-hi i finalment les conclusions del treball. El col·lectiu escollit i per tant el que ha sigut el protagonista del treball ha estat els infants i adolescents immigrants.

ANÀLISI DE LES FONTS D’INFORMACIÓ

Després d'una àmplia recerca d'articles, notícies, vídeos, entre altres fonts hem considerat que les tres que ens poden aportar més informació són les que es presenten a continuació.

Les tres fonts escollides hem decidit que siguin articles que tractin sobre els infants i adolescents immigrants i la seva relació amb les TIC.

Clicant al títol de les fonts podreu accedir a elles.

1. Brecha digital en la infancia migrante 

La "Asociación Accem", aprofitant el dia internacional de les persones migrants, realitza un estudi sobre la bretxa digital i les noves tecnologies amb els nens, les nenes i els i les adolescents de famílies migrants i refugiades. Després d'haver realitzat l'estudi es va poder demostrar que la infància d'origen estranger pateix un gran impacte de les bretxes digitals, així posant en perill la seva inclusió social, educativa i el seu futur laboral.

L'article esmenta que "El equipamiento tecnológico y el acceso a internet no es un lujo, sino una necesidad", ja que a través d'ordinadors i telèfons mòbils els infants reben ajudes i els hi és més fàcil sociabilitzar, però també per una altra part pateixen una discriminació digital i pot ser un punt en contra amb el seu creixement personal.

Accem després de realitzar l'estudi fa una proposta, la qual suposa donar suport, tant econòmic com personal, a les famílies en relació a les TIC, ja que és molt important que els infants sàpiguen utilitzar les tecnologies.

2. Menores inmigrantes en España corren el peligro de ser "huérfanos digitales"

Aquest article, escrit per La Vanguardia fa referència al perill que pateixen els menors immigrants a ser "huérfanos digitales" a conseqüència de la bretxa digital que pateix aquest sector de la població en concret, a causa de les grans desigualtats digitals que viuen.

Esmenta que els infants han d'aprendre sola a desenvolupar-se amb les tecnologies i que aquests són nadius digitals, però que no se'ls hi ha ensenyat a dur a terme un bon ús de les TIC.

La conclusió que s'extreu és que a Internet i a les xarxes socials existeixen missatges amb continguts masclistes, racistes i xenòfobs que exerceixen una gran influència negativa per al seu desenvolupament personal, per tant es recomana frenar aquest discurs d'odi i prendre consciència dels perills i les conseqüències que pot comportar fer servir Internet i les xarxes socials.

3. Beneficios de las TIC en la educación siriaca, un contexto afectado por conflictos armados

 

La dificultat per l’accés a l’educació en molts països és elevada, com en el cas de Síria, on la majoria de la població s’ha vist en l’obligació de moure’s del país i molts nens i nenes s’han quedat sense accés a l’educació. Aquest article porta a terme una investigació a través d’un estudi, el paper que juguen les TIC per garantir una educació formal i no formal amb aquests infants. 

Després de realitzar la investigació es va arribar a la conclusió que les TIC són útils tan a l'educació formal com a l’educació no formal i així també garanteixen un millor rendiment en la reconstrucció dels sistemes educatius que han patit una crisi. Seguidament s’ha pogut confirmar que les TIC poden facilitar els aprenentatges a distància, com amb els idiomes, els treballs en grups o per millorar les relacions entre nens i nenes sirians. En relació a les organitzacions i institucions de Síria també potencien una millora en el treball per a reconstruir els danys causats per la crisi.

Però també existeix una barrera que impedeix als nens i nenes mantenir una educació continuada i segura, els conflictes armats, el treball infantil, la falta de personal format, entre d’altres.

L’estudi concreta com a conclusió final que les TIC són claus en el procés d’aprenentatge i també es fan servir per a la difusió d’informació de la crisi de l’educació a Síria. 

JUSTIFICACIÓ DEL RECURS SOCIODIGITAL

El recurs sociodigital que s'ha escollit per presentar les fonts cercades és el Powtoon, un programa online que permet crear vídeos i presentacions animades.


El motiu pel qual l'hem escollit és perquè és un recurs molt visual que permet captar l'atenció dels espectadors així com mostrar tota la informació cercada i treballada.


Els objectius són:

  • Conéixer, treballar i aprofundir els nostres coneixements vers les TIC i el tema escollit.

  • Plasmar de forma concisa i precisa les tres fonts cercades.

  • Donar èmfasi als temes tractats.

  • Visualitzar l'impacte de les TIC entorn dels menors immigrants.

EVIDÈNCIA DEL RECURS SOCIODIGITAL

L'eina utilitzada per dur a terme el recurs sociodigital ha sigut el Powtoon

També hem utilitzat el Google Drive per dur a terme una enquesta. 

https://www.powtoon.com/online-presentation/fYfzLKJNedU/?mode=movie#/ 

1200px-Powtoon_logologiFooter_logo_edited.png

CONCLUSIONS

Un cop finalitzat el treball hem pogut evidenciar la importància de les TIC avui en dia. Érem conscients del gran paper que juguen en la nostra societat, però després d'analitzar les tres fonts escollides hem pogut observar les conseqüències que pot tenir no tenir accés a les TIC.

També hem observat que és una eina molt positiva pels infants i adolescents immigrants, ja que els hi proporciona noves oportunitats per a ser persones actives dins la societat.

Hem pogut ampliar els nostres coneixements a través de nous conceptes els quals ens seran molt útils al dia de demà com a futures educadores socials. Els col·lectius amb els quals treballarem, la majoria d'ells i elles estaran connectats a eines digitals, per tant serà important conéixer les seves mancances per a poder proporcionar ajudes.

No pensàvem que les TIC fossin tan importants a la nostra professió, ja que personalment les tenim molt interioritzades. El fet d'haver nascut a l'any que vam néixer hem tingut l'oportunitat de viure de primera mà l'evolució que ha patit la tecnologia, les xarxes socials i l'internet. Aquest impacte ha suposat un canvi en el dia a dia de les persones.

Finalment voliem remarcar que el canvi que ha patit la societat entorn les TIC ha tingut un impacte negatiu per a moltes persones, entre elles, infants i adolescents immigrants. Aquest col·lectiu a causa de les seves realitats i la manca de recursos socioeconòmics ha quedat en desigualtat, ja que no ha pogut seguir el ritme de la societat.

bottom of page